Indija je potpisala ugovor o kupovini 36 borbenih aviona Rafale od francuske kompanije Dassault Aviation za 7,9 milijardi EUR, što je zasigurno jedan od najvećih ugovora u posljednjih nekoliko desetljeća. Indijski ministar obrane Manohar Parrikar i njegov francuski kolega Jean-Yves Le Drian su potpisali danas o ugovor na svečanosti u New Delhiju nakon godina teških pregovora između dviju zemalja.

“Ovaj novi ugovor ilustrira strateški odnos i uzornu suradnju između dviju zemalja i označava vrhunac međusobnog povjerenja od 1953. godine kada je Indija postala prvi inozemni kupac Dassault Aviation”, priopćila je tvrtka. Dassault je istaknuo korištenje Rafala u borbenim operacijama više od 10 godina diljem svijeta.

Dogovor je učinjen s ciljem jačanja domaće industrije u sklopu inicijative “Make in India” koju zagovara indijski premijer Narendra Modi, priopćio je Dassault.

“Zajedno, indijske i francuske tvrtke podjednako, nastojat će osigurati ambicioznu industrijsku suradnju”, rekao je predsjednik i izvršni direktor Eric Trappier.