Suočena s “kritičnim nedostatkom” streljiva i druge opreme, Indija je pokrenula Fast Track Purchase (FTP) kako bi zaobišla prekooceanska tržišta i propisane rutinske postupke nabave, navodi službenik Ministarstva obrane.

“Mali timovi visokih dužnosnika MO poslani su u Rusiju i Izrael kako bi se brzo nabavilo različito streljivo i realizirali drugi bitni zahtjevi”, dodao je dužnosnik.

Pod FTP smjernicama, vlada kupuje oružje i opremu koja je već u uporabi u oružanim snagama, od lako dostupnih dobavljača, što uklanja potrebu za ispitivanjima i izdavanjem tzv. “acceptance of necessity” dokumentacije. Akvizicije u vrijednosti od 1 milijarde USD uključuju različite vrste streljiva, ograničene količine jurišnih pušaka, termalne kamere, lake strojnice i raketne bacače, kao i protutenkovske navođene projektile (ATGM) koji se montiraju na helikopterima.

Brza procjena indijske obrane za kratkoročne potrebe je učinjena prošli mjesec te je ocijenjeno da streljiva za ruski T-72 i T-90 tenk ima za samo dva do tri dana ratnih pričuva, dodao je dužnosnik.

Tu je i nedostatak pancirnog APFSDS streljiva i protuoklopnog kao i streljiva za ruski Sukhoi-30 i helikoptere Mi-35.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)