Novo naručeni ruski tenkovi T-90MS za potrebe Indijske kopnene vojske dolaze bez naprednih sustava zaštite, što je navelo Indiju da pomoć potraži od domaće vojne industrije. “Istražujemo mogućnost da domaće tvrtke proizvedu sustave aktivne zaštite u suradnji sa inozemnim proizvođačima opreme”, rekao je viši dužnosnik Ministarstva obrane.

Indijska vojska želi napredne sustave zaštite na 464 T-90MS nabavljenih za 2 milijarde USD u studenom 2016. godine, izjavio je indijski vojni dužnosnik.

“Aktivni sustav zaštite nove generacije je jedan od najnaprednijih na svijetu, a Indija bi ga mogla nabaviti u bilo kojem obliku, samo ne ide za “mix-and-match” pristupom kao u prošlosti”, rekao je Rahul Bhonsle, umirovljeni brigadir i vojni analitičar.

Sustav aktivne zaštite sastoji se od radara na tenku koji otkriva lansiranje protuoklopne rakete, a zatim se aktivira presretač sa tenka koji uništava raketu ili skreće njezinu putanju.

Do sada su se tenkovi uglavnom oslanjali na reaktivni oklop. U ovom trenutku, niti jedan tenk u sastavu indijskih OS nema sustav aktivne zaštite.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)