Indijska ratna mornarica započela je proces nabave 110 lakih helikoptera nakon odbacivanja ponude za Kamov Ka-226T, koji se gradi za zrakoplovstvo i KoV, priopćio je dužnosnik Ministarstva obrane.

“Kamov 226T nema sklopive lopatice rotora i ne može se pozicionirati u brodski hangar. Štoviše, nije prikladan za nošenje torpeda, što je obvezno zahtjev”, rekao je indijski mornarički dužnosnik.

Light Utility Helicopters (LUH), bit će nabavljeni u okviru politike strateškog partnerstva, koju je vlada Indije odobrila prošlog mjeseca, pod kojom će se kao strateški partner odabrati domaća tvrtka u privatnom sektoru, koja će zauzvrat biti povezana s originalnim proizvođačem opreme ili OEM, a koji bude odabran od strane MO.

U sljedeća dva mjeseca, iskazivanje interesa bit će poslano domaćim tvrtkama, uključujući Bharat Forge, Reliance, Larsen & Toubro, Mahindra Aerospace i Tata Advanced Systems. Domaće tvrtke će se udružiti s inozemnim OEM-ovima da se natječu za ugovor vrijedan 5 milijardi dolara.

Prema prijedlogu, 30 helikoptera će se nabaviti izravno od proizvođača, a preostalih 80 će biti proizvedeno u Indiji od strane odabrane privatne tvrtke. Indijska mornarica želi započeti operacije s LUH u roku od osam godina. Airbus Helicopters, Russian Helicopters, Sikorsky i Bell iz SAD-a vjerojatno će se natjecati u programu za LUH.

 

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)