Indijska ratna mornarica obavila je testno ispaljenje dalekometne rakete zemlja-zrak Barak-8 koja je proizvedena u suradnji sa Izraelom. Raketa je ispaljena sa razarača klase Kolkata.

Indijsko Ministarstvo obrane nazvalo je ovaj događaj prekretnicom za program sa kojim se želi sve ratne brodove naoružati projektilima Barak-8. “Ispaljenje je provelo Zapadno mornaričko zapovjedništvo sa razarača INS Kalkuta, a projektil je uspješno presreo cilj u zraku na većoj udaljenosti”, navelo je indijsko Ministarstvo obrane u priopćenju.

Projektil, testiran prošle godine na izraelskom vojnom brodu, razvila je indijska Defence Research and Development Organization (DRDO), Israel Aerospace Industry, ELTA Systems, Rafael i drugi, piše Times of India.

Barak-8, koji je naručen 2006. godine, ima domet 69 km i namjenjen je zaštiti plovila od napada zrakoplova, projektila i raketa. Kada se lansira, raketa Barak-8 koristi podatke integriranog radarskog sustava kako bi predvidjela putanju nadolazeće prijetnje i tako presrela cilj.