Indijska tvrtka Larsen & Toubro (L & T) je potpisala ugovor s Ministarstvom obrane Indije za isporuku ophodnih brodova velike brzine u Vijetnam, odnosno Graničnoj straži u sastavu Vijetnamske narodne armije.

L&T je priopćio kako je ugovor vrijedan USD99.7 milijuna, te da on za tvrtku predstavlja najveći izvozni posao dosad. Projektiranje i inženjering obavit će se u središtu L&T za vojne projekte, a izgradnja će biti obavljena u brodogradilištu Kattupalli u Chennaiju. Iako nije potvrđeno iz L&T, očekuje se da program bude obilježen sa četiri plovila.

L&T je priopćio kako ugovor također uključuje transfer tehnologije u Vijetnam kao i opremu i materijale koji će omogućiti nastavak izgradnje plovila u nekom od vijetnamskih brodogradilišta.

Plovila će koristiri Granična straža za kontrolu i zaštitu sigurnosti na moru, protiv piratstva i za operacije traganja i spašavanja. Brzi ophodni brodovi će biti izgrađeni od aluminija, biti će dugački 35 m te će postizati brzinu od 35 čvorova. Oni će također biti opremljeni sa navigacijskim sustavima kao i sustavima za nadzor.

Program financira indijska vlade kao dio politike New Delhija “Pogled na istok”, politike koja ima za cilj jačanje strateških veza s jugoistočnom Azijom. Sredstva se obvezao u 2014. godini.

L&T je priopćio da je Ministarstvo obrane objavilo natječaj za program u 2015. godini te da je tvrtka izabrana ispred šest drugih indijskih brodograditelja, uključujući Mazagón Dock Limited, Garden Reach, Reliance i ABG.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)