Osnovni borbeni avion Indijske ratne mornarice MiG-29K, koji djeluje sa nosača zrakoplova INS Vikramaditya, suočava se sa operativnim nedostacima zbog problema s motorima i fly-by-wire sustavom, navodi se u izvješću indijskog generalnog revizora (CAG). Međutim, dužnosnici kažu kako je MiG-29K i dalje najbolji izbor koji je na raspolaganju.

U izvješću se navodi da je “avion MiG-29K tehnički prihvaćen unatoč tome što ima odstupanja i anomalije”.

Indija je naručila od Rusije 45 borbena aviona MiG-29K i opremu u vrijednosti 2,2 milijarde $ u dvije odvojene narudžbe – 2004. i 2010. On je glavna borbena platforma na INS Vikramaditya, nosaču zrakoplova kupljenom od Rusije, gdje je nosio ime Admiral Gorshkov. Očekuje se da MiG-29K bude razmješten i na domaćem nosaču zrakoplova INS Vikrant, koja je još uvijek u izgradnji.

Arun Prakash, umirovljeni admiral i šef CAG-a je rekao: “Postoje samo dva borbena aviona – MiG-29K i Suhoj-33 – u svijetu sposobna za Short Take-Off But Arrested Recovery, sustav koji se koristi za lansiranje i zaustavljanje aviona s palube nosača kakav je INS Vikramaditya te ne postoji bolji borbeni avion koji bi zamijenio MiG-29K. ”

Međutim, Prakash je vrlo kritičan prema onome što naziva “letargijom” Rusa u proizvodnji i održavanju zrakoplova. Prema izvješću CAG-a od 2010. godine, 40 motora (62 posto) MiG-29K je povučeno iz uporabe.

Osim toga, raspoloživost je bila niska, u rasponu od 21,30 do 47,14 posto, navodi se u izvješću.

“Korijeni tih problema (servisiranja i nedostataka) leže u izuzetno lošoj kontroli kvalitete u ruskom vojno-industrijskom kompleksu i slaboj podršci za proizvode koje je ruska industrija isporučila indijskoj ratnoj mornarici u posljednjih 25 godina”, rekao je Prakash. “To se događa unatoč činjenici da je razvoj MiG-29K potpuno financiran od strane indijske ratne mornarice”.

O tome kako je avion mogao utjecati na borbene sposobnosti ratne mornarice, u izvješću CAG kaže: “Vijek trajanja MiG -29K je 6000 sati ili 25 godina (ovisno o tome što nastupi ranije), ali nedostaci i problemi sa avionom će vjerojatno smanjiti operativni život te tako utjecati na borbene sposobnosti Indijske ratne mornarice. “

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)