Pomalo neočekivano, premijer Indije je odobrio dugo čekanu kupnju 145 M777 ultralakih haubica kroz američki program inozemne vojne prodaje (FMS) čime je nagovijestio i veću obrambenu suradnju s novim američkim vodstvom, izjavio je visoki dužnosnik indijskog Ministarstva obrane.

“Konačno, ugovor će biti potpisan na 737 milijuna USD u roku od dva mjeseca, a isporuka se očekuje da će početi sredinom 2017. godine”, navodi dužnosnik, koji je opisao odluku kao “zaista neočekivan potez.”

“Indija se svakako raduje puno većem obrambenom partnerstvu sa SAD-om pod vodstvom novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa”, dodao je dužnosnik.

Indija jača svoju vojnu pripravnost nakon napada na vojni kamp u Kašmiru od strane pakistanskih militanata u rujnu, a uvođenje haubica je prioritet, rekao je visoki dužnosnik vojske.

U 2015. godini, Ministarstvo obrane je odobrilo prijedlog za kupnju M777A2 (LW155) topova iz SAD tek nakon što se proizvođač obveže da će postaviti proizvodnu liniju, integraciju i ispitivanje u Indiji kako bi poboljšao indijsku obrambenu industriju.

Prema uvjetima ugovora, američka podružnica BAE Systems će isporučiti 25 M777, a preostale haubice će biti sklopljene u Indiji u suradnji sa privatnom tvrtkom Mahindra. Dvije tvrtke će zajednički postaviti AIT objekt za M777 u blizini New Delhija.

Indijska vojska nije preuzela bilo koji tip 155mm haubice još od 1986. Ukupno će biti proizvedeno 220 ultralakih haubica u idućih 15 godina.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)