Indijski top domaće proizvodnje 155mm/45 pretrpio je nekoliko neuspjeha na ispitivanjima u nešto više od tri mjeseca koliko ga ispituje indijski KoV, navode visoki vojni izvori.

„Dhanush 155mm/45 top podbacio je u tri navrata u posljednja tri mjeseca, kada je granata udarila u “muzzle brake” u jednom od šest prototipova koja prolaze ispitivanja”, rekao je izvor iz indijske vojske.

Analitičari kažu da neuspjesi na ispitivanju nisu veliki korak unatrag, ali mogu odgoditi program uvođenja topova u indijske OS. Dhanush 155mm/45 je zapravo indijska nadogradnja švedskog Boforsa 155mm/39, koje je Indija nabavila sredinom 80-ih.

„Ovo udaranje granate ne bi trebala biti prepreka ako se obavi rana evaluacija i preinake”, rekao je Rahul Bhonsle, umirovljeni brigadir indijske vojske i vojni analitičar.

Na neuspjeh nedavnog ispitivanja Bhonsle kaže mogu utjecati prekomjerno punjenje streljiva, pa čak i neispravan streljivo; sve to morat će se vrednovati. ”

Još jedan indijski vojni dužnosnik rekao je da u najboljem slučaju, najnoviji incidenti mogu odgoditi uvođenje 114 topova Dhanush. Prva serija od 18 topova trebala je biti preuzeta u ovoj godini, još 36 topova u 2018. i 60 topova 2019.

 

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)