Indijsko Ministarstvo obrane objavilo je popis od 12 projekata državne Obrambene organizacije za istraživanje i razvoj (DRDO) koji kasne u prosjeku pet godina.

Subhash Bhamre, državbni tajnik, rekao je u parlamentu da ti tzv. Mission Mode Projects (MMP) kasne zbog “tehničkih izazova”, “nepredviđenih kompleksnosti”, te izmjena i kašnjenja prouzročenih prilikom finaliziranja kvalitativnih zahtjeva.

Odgođeni programi uključuju nadograđenu verziju Tejas Light Combat Aircraft (LCA) za Indijsko ratno zrakoplovstvo (IAF), planiranu za završetak u prosincu 2008. godine, te prvu fazu mornaričkog LCA planiranu za završetak do ožujka 2010.

Ostali odgođeni MMP uključuju bespilotnu letjelicu Rustom-II (MALE UAV), 155 mm sustav topničkog naoružanja, Darin-III paket avionike Sepecat Jaguar i sustav za rano upozorenje i nadzor.

Još uvijek su u razvoju sustav za elektroničko ratovanje na avionu MiG-29, Samudrika EW sustav za Indijsku ratnu mornaricu, zrak-zrak Astra rakete i napredni laki torpedo.

Najdugovječniji DRDO program je razvoj Kaveri motora za LCA, koji je predviđen za završetak do 1996. Prema Bhamreu, u DRDO je vidljiv “nedostatak iskustva”, zajedno s nedostatkom domaće infrastrukture za ispitivanje motora i komponenti.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)