Čini se da indijsko ratno zrakoplovstvo (IAF) ne podržava nabavu 127 zrakoplova pete generacije iz Rusije zbog “vrlo visokih troškova” uključenih u projekt. Ono zauzvrat želi vratiti projekt DRDO Make in India – koji planira razviti sličan avion Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA).

IAF-ovi stavovi o programu se razliku od onih vladine komisije koja je izrazila svoje stajalište u korist programa. “Zrakoplovstvo ima svoje rezerve prema programu u tri točke: prvo, trošak projekta je previsok i daleko izvan onoga što je očekivano. Projekt je već u naprednoj fazi i tehnologija stealth zrakoplova nije tako napredna kao kod sličnih aviona”, izjavili su državni izvori za Mail Today. Očekuje se da će troškovi održavanja zrakoplova biti vrlo visoki i slični onima kod Suhoj-30 zrakoplova, čije je održavanje prilično zahtjevno u ovih 20 godina, rekli su.

Rusi su razvili zrakoplov poznatiji kao PAKFA kao protutežu američkom F-22 Raptoru i F-35, koji se smatraju najnovijim borbenim avionima sa stealth tehnologijama i sposobnostima da se udare dalje od starijih generacija zrakoplova.

“Trošak FGFA programa postaje ogroman, dok smo u preliminarnoj fazi projektiranja potrošili blizu 300 milijuna dolara (Rs 2,000 crore), Rusi zahtijevaju 6,7 milijardi dolara (Rs 44,800 crore) za trošak razvoja zrakoplova koji dolazi, a što je znatno veće od onoga što smo predvidjeli”, otkrili su izvori.

“Rusi traže od nas da ulažemo velike investicije u program. Dok planiramo uvesti samo 12 tih zrakoplova u IAF, traže od Indije da kupi 127 tih zrakoplova”, dodali su izvori.

Izvori tvrde kako će ulaganje od 6,7 milijardi dolara (44800 crore na Rs) dati Indiji samo četiri prototipa FGFA zrakoplova i morat će platiti još 135 milijuna dolara (Rs 900 crore) za svaki od 127 zrakoplova koji bi bili spremni za uporabu tek nakon 2027-28.

Trošak po zrakoplovu u vrijeme isporuke 2027-28, zbog visoke inflacije u obrambenim ugovorima, iznosio bi oko 250 milijuna dolara, čime je ukupna vrijednost projekta iznosila oko 32 milijarde dolara (Rs 2 lakh crore), navode izvori.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)