Indonezija i Rusija potpisale su prošli tjedna ugovor o kupoprodaji 11 višenamjenskih borbenih zrakoplova Su-35 u vrijednosti 1,14 milijardi USD. “Dva zrakoplova bit će isporučena u kolovozu 2018”, izjavio je za AFP glasnogovornik ministarstva obrane Indonezije Totok Sugiharto. Još šest borbenih zrakoplova bi se isporučilo 18 mjeseci nakon što ugovor stupi na snagu, a posljednja tri zrakoplova pet mjeseci kasnije, rekao je. Nije objavljeno ništa vezano uz način plaćanja.

Ugovor dolazi nakon što je u kolovozu Indonezija rekla da će pokušati trgovati palminim uljem, kavom i čajem, rekavši kako želi kapitalizirati usljed međunarodnih sankcija Moskvi. EU i SAD uvele su sankcije Rusiji zbog navodnog miješanja u predsjedničke izbore SAD-a i njezine aneksije ukrajinskog teritorija.

Međutim, ministar trgovine Indonezije kazao je kako bi sankcije mogle biti dobra vijest za njegovu zemlju, jer je Rusija prisiljena tražiti nova tržišta za uvoz. Indonezija i Rusija potpisale su memorandum o razumijevanju u Moskvi početkom kolovoza 2017.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)