Irska vojska završila je niz vježbi bojevog gađanja koristeći sustave RBS 70 i RBS 70 NG švedskog proizvođača Saab. Vježbe su nedavno provedene u razdoblju od četiri dana od strane vojnika i tehničara iz irske vojske u ispitnom središtu Saab Bofors u švedskoj Karlskogi. Prema tvrdnjama Saaba, vojnici su ispalili 10 raketa RBS 70 i RBS 70 NG na dronove i statičke površinske ciljeve.

“Sustav RBS 70 pouzdan je sustav obrane koji je jednostavan za korištenje, već dugi niz godina ga koristimo u našim postrojbama, a koristili smo ga u različitim okruženjima za zaštitu nacionalnih događaja i državnih posjeta”, rekao je zapovjednik Greg Burns iz irske vojske. Operatori sustava smatraju da se na njega mogu osloniti bez obzira na vremenske uvjete ili protumjere”, dodao je Bruns.

RBS 70 je prijenosi raketni sustav PZO kojeg koristi pješaštvo i laka vozila u borbi protiv helikoptera i zrakoplovi na malim visinama. Izvorno je dizajniran za švedsku vojsku, te je izvezen u mnoge druge zemlje, uključujući Irsku.

RBS 70 NG ima poboljšane sustave za snimanje ciljeva, uključujući termoviziju i jednostavnije korištenje tijekom obuke. Može gađati ciljeve na visinama od nekoliko milja, a sustav laserskog snopa otežava njegovo ometanje u usporedbi s konvencionalnim IC projektilima.