Ministrica obrane Italije rekao je kako Italija ne namjerava nabavljati više Lockheed Martin F-35 borbene zrakoplove već će napraviti reviziju postojeće nabave 90 zrakoplova. Elisabetta Trenta, nova ministrica obrane koja dolazi iz euroskeptične stranke Pokret pet zvjezdica, odbacila je mogućnost novih ugovora sa SAD-om za kupnju F-35 borbenih zrakoplova, dodajući kako bi nabava 60 F-35A i 30 F-35B zrakoplova, koju je Italija zaključila 2012. godine, mogla biti predmet revizije.

“Nećemo više kupiti F-35”, rekla je Trenta u intervjuu talijanskom televizijskom programu La7’s Omnibus u petak. “Procjenjujemo što treba učiniti u vezi s već postojećim ugovorima”, dodala je, ističući da, iako je njezina stranka uvijek bila kritičar programa, rekla je kako bi potpuno ukidanje moglo “koštati više od održavanja”. Činjenica je da bi otkazivanje posla rezultiralo “velikim financijskim kaznama” što bi značajno koštalo talijanski proračun, dodala je.

Raskid ugovora može negativno utjecati na talijanske radnike koji su zaposleni u proizvodnji, rekla je, navodeći druge prednosti posla kao što su “tehnološka aktivnost” i “važna istraživanja” na Facebook postu koji prati intervju.

Italija je postala jedina zemlja s linijom za proizvodnju F-35B izvan SAD-a. U svibnju 2017, izašli su prvi zrakoplovi s proizvodne linije. Međutim, morali su biti isporučeni u bazu američke mornarice u Marylandu za certifikaciju i obuku posade.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)