Italija je poslala u mirovinu svoj posljednji patrolni zrakoplolv Atlantik nakon 45 godina radnog staža i preko 250.000 sati leta. Posljednji talijanski operativni Atlantik ispraćen je na svečanosti u zrakoplovnoj bazi Sigonella na Siciliji, od kuda je polijetao u potpori operacijama EU protiv krijumčara ljudi. Zrakoplov je zamijenjen novo isporučenim zrakoplovom ATR 72 kojeg je opremio talijanski Leonardo. Dva su operativna od lipnja, a još dva moraju biti isporučena.

Četiri P-72A, kako ih je nazvalo Talijansko ratno zrakoplovstvo, izvorno su naručena 2008. godine. Novi zrakoplov može letjeti 6,5 sati u misiji do 200 nm od baze i koristi Leonardoov sustav misije za taktičko promatranje i nadzor koji je integriran s radarom Leonardo Seaspray 7300 i paketom samoobrane temeljenom na sustavu Elettronica ELT800V2 ESM.

ATR 72 ne nudi protupodmorničke sposobnosti koje je pružao Atlantik. Italija je izvorno bila zainteresirana za kupnju zrakoplova Boeing P-8, koja nudi tu sposobnost, ali ograničenja proračuna isključili su kupnju, te je ATR kupljen umjesto toga. Ako se financijska sredstva pronađu, ATR-ovi mogu usvojiti ASW sposobnost u budućnosti, jer su prikladna za nošenje četiri torpeda.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)