Italija je počela primjenjivati novi zakon kako bi poslala specijalne snage u borbu protiv islamske države u Libiji bez informiranja parlamenta o tome, navode talijanska izvješća. Nekoliko desetaka talijanskih vojnih specijalaca trenutno sudjeluje u operacijama protiv islamskih militanata na području grada Sirta, navode mediji.

ISIL-ovi militanti koji drže grad, uključujući puno Tunižana i veterana iz borbi u Siriji, kontroliraju libijsku obalu mjesecima. No, njihovo držanje grada je oslabilo nakon američkih zračnih napada u potpori kopnenim snagama sastavljenim od različitih skupina odanih libijskoj vladi koju podržavaju Ujedinjeni narodi.

Italija je već dala odobrenje SAD-u za pokretanje zračnih napada iz baze Sigonella na Siciliji. Libija je pala u bezakonje u posljednje dvije godine nakon podjela u vladi što je rezultiralo upravljanjem iz dvaju gradova Tripolija i Tobruka.

UN-ov prijedlog jedinstvene vlade dobio je podršku iz Tripolija, ali ne i od političara u Tobruku, koje podupire susjedni Egipat. Talijanske specijalne jedinice su se navodno pridružile britanskim specijalnim snagama koja pomažu vladinu vojsku da iz Misrate ponovno zauzme Sirt.

U svjetlu prošlogodišnjeg terorističkih napada u Parizu, talijanska vlada donijela je zakon koji omogućuje specijalnim snagama sudjelovanje u protuterorističkim akcijama izvan Italije pod kontrolom talijanskih tajnih službi, a ne pod vojnom kontrolom.

Takva zapovjedna struktura znači da za operacije nije ni potrebno parlamentarno odobrenje, kao što bi bio slučaj s vojnim operacijama.

“Mi nemamo vojnu operaciju u Libiji. Da imamo, parlament bi bio obaviješten “, rekao je ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni za talijanski dnevnik Corriere della Sera.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)