Prema zapovijedi ministra obrane i odluci predsjednika Republike Srbije, sinoć je borbenim uzbunjivanjem započela provjera operativnih sposobnosti dijela postrojbi Vojske Srbije. U pitanju je izvanredni, nenajavljeni, terenski inspekcijski nadzor nad operativnim sposobnostima dijela snaga za brze reakcije koji će se realizirati do 9. ožujka na više lokacija u Srbiji.

Provjera operativnih sposobnosti počela je davanjem uzbune iz Operativnog centra sustava obrane, kojoj su nazočili ministar obrane Zoran Đorđević i načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Za vrijeme trajanja inspekcijskog nadzora biće provjeravana spremnost postrojbi da u najkraćem roku odgovore na postavljene zadatke u okviru predviđenih scenarija krizne situacije. U sklopu vježbovnih aktivnosti bit će realizirani zajednički pokreti postrojbi, bojeva gađanja, rješavanje različitih borbenih situacija s izvođenjem specijalnih djelovanja.

Cilj inspekcijskog nadzora je ostvarivanje što veće razine osposobljenosti i borbene spremnosti jedinica Vojske Srbije za reagiranje na eventualne rizike i prijetnje po sigurnost države.

Op.uredništva: Vrlo vjerojatno je da iznenadna borbena uzbuna ima veze sa situacijom u Makedoniji koja bi mogla izmaknuti kontroli, a gdje svoj interes svakako vidi i Rusija. Nije slučajno što je ministar obrane Srbije samo dan prije ovog iznenadnog uzbunjivanja primio na razgovor ruskog vojnog izaslanika u Srbiji pukovnika Andreja Kindjakova. 

Photo: Ministarstvo obrane Srbije

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)