Izraelske vlasti uhitile su i sedmu osobu u vezi s istragom o korupciji povezanoj s kupnjom milijardu dolara vrijednih triju njemačkih podmornica, priopćila je policija. Miki Ganor, izraelskia prodajni partner njemačkog industrijskog diva ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), pritvoren je nakon što je već šest osoba završilo u pritvoru zbog sumnje na pranje novca, prijevare i druga kaznena djela, priopćila je policija. Slučaj se odnosi na kupnju tri podmornice od TKMS, najvećeg proizvođača podmornica u zapadnoj Europi.

Ugovor, odobren od strane izraelske vlade 26. listopada, bio je navodno vrijedan oko 1,7 milijardi $ (R23.03bn), premda je izraelsko ministarstvo obrane odbilo komentirati točne brojke. Njemačko ministarstvo financija je ranije tvrdilo kako Dolphin klasa podmornica košta oko 635 milijuna $. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je navodno gurao posao unatoč prigovorima dužnosnika iz obrambenog sektora. Pritvoreni Ganor radio je na ugovoru sa Davidom Šimronom, premijerovim osobnim pravnim savjetnikom.

Pitanje svih pitanja jest da li je Netanyahu znao za to i da li je koristio Šimronove veze s ThyssenKrupp. Ministarstvo pravosuđa ponovilo je u veljači da Netanyahu nije osumnjičen. Šimron i Netanyahu su odbacili optužbe za korupciju. Netanyahu je istaknuo da je on jedino bio vođen sigurnosnim razlozima pri kupnji podmornica. Njemačka je iz svog proračuna subvencionirala kupnju sa 570 milijuna € (R8.8bn) do 2027.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)