Izraelska vojska završila je kasno u srijedu navečer svoju najveću vojnu vježbu u gotovo dva desetljeća, s više od 25.000 aktivnih vojnika i pričuvnih snaga iz svih grana u “ekstremnom scenariju” ratovanja na sjevernim granicama države.

Dvotjedna vježba Sjevernog korpusa IDF-a – planirana skoro godinu dana – uključivala je oko 20 brigada, zrakoplovstvo svih izraelskih zrakoplovnih baza, najveći dio izraelskog ratnog brodovlja i podmornice, te obavještajna sredstva i logistiku Glavnog stožera IDF-a.

Kreirana da simulira rat protiv iranskih oružanih i obučenih Hezbolahovih snaga – koji su postali bitno jači – zbog godina borbe u Siriji kao pomoć režimu Bashara Assada – vježbom se simulirao napad neprijateljskih snaga i infiltracija duž granice što je zahtijevalo civilnu evakuaciju.

“Bio je to ekstremni scenarij, ali moguć,” brig. General Saar Tzur, izjavio je zamjenik zapovjednika vježbe i zapovjednik IDF-ovog najvećeg Urban Warfare Training Centra. “Bilo je nekoliko stotina [neprijateljskih snaga] koje su uspjele prodrijeti kroz naše granice.”

Tzur je napomenuo kako je crveni neprijateljski tim djelovao kao infiltrator opremljen oružjem i borbenom opremom s kojom će se IDF-a vjerojatno susresti u bitci, uključujući protutenkovske rakete Kornet, 120mm rakete i slično.

Tijekom vježbe također su testirane sposobnosti borbe za ratovanje u tunelima: podzemne tehnologije, taktike i postupci koji se redovito provode u njihovim bazama diljem zemlje. “Danas su naše postrojbe više obučene nego ikad za ovu prijetnju. Danas shvaćamo da ako neprijatelj ne izađe u susreta nama da se bori licem u lice, sresti ćemo ga u tunelu i pobijediti ga. ”

Prema Tzuru, lake pričuvne i profesionalne pješačke snage bile su angažirane za obranu civilnih “ranjivih točaka”, dok je druga borbena brigada u prvom redu odradila akciju čišćenja područja od neprijatelja.

“Od trenutka kada je vježba počela, počeli smo se baviti civilnom populacijom uz granicu. Kao vojska, mnogo lakše je operirati na praznim područjima “, rekao je Tzur.

“Izazov koji smo dali ovim jedinicama bio je razumjeti i razlikovati obrambene misije zbog različitih događaja koji bi se mogli pojaviti, što bi zahtijevalo različite borbene vještine”, dodao je.

Tijekom dvotjedne vježbe, scenarij je pretpostavio da će izraelska pozadina biti pod udarom raketa i projektila – scenarij koji je zahtijevao punu operativnu aktivnost PZO Izraela i Zapovjedništva IDF Home Front.

General bojnik Yoel Strik, zapovjednik Sjevernog zapovjedništva IDF-a, objavio je sažetak izjave u četvrtak u kojem je naglasio poboljšanu spremnost i izvedbu. “Tijekom protekla dva tjedna, Sjeverna zapovjedništva obučena su, uključujući sve postrojbe, kako za obranu tako za eventualni napad na sjevernoj fronti. Poboljšali smo spremnost za buduće izazove, koristeći koncept zajedničke suradnje, kao i poboljšanjem naših sposobnosti u obavještajnoj službi, vatri i manevru”.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)