Nekoliko izraelskih medija objavili su danas vijest kako su izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov hrvatski kolega Andrej Plenković dogovorili da će Hrvatska od Izraela kupiti borbene avione F-16 za 500 milijuna USD. Međutim, prema riječima iz Ureda izraelskog premijera to se nigdje ne spominje već se govori kako su se premijeri dogovorili da se ide dalje s mogućom prodajom izraelskih aviona F-16 za Hrvatsku.

Riječ o pogrešnoj interpretaciji razgovora dvaju premijera koji su tijekom razgovora dotaknuli i pitanje natječaja za nabavu borbenog zrakoplova, ali ništa konkretno nije po tome pitanju rečeno već samo kako se s natječajem ide dalje, te da nije došlo do nikakvog zastoja u odabiru dobavljača, a za što su se zabrinuli u Izraelu. Hrvatski premijer Plenković je zbog ove lažne vijesti iz Izraela bio vidno ljutit, rekao nam je jedan od novinara koji borave u Davosu.

Naime, prema izvorima Defendera u idućih nekoliko mjeseci planirane su brojne aktivnosti MORH-a i hrvatske vlade po pitanju odabira dobavljača borbenih zrakoplova, pa je ova vijest plasirana u Izraelu neistinita.

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, iz Davosa je danas komentirao pisanje izraelskih medija, koji su objavili da je njihov premijer s našim dogovorio kupnju borbenih zrakoplova za 500 milijuna dolara, poručivši kako konačna odluka još nije donesena.

Proces vrednovanja ponuda je u tijeku. Jučer sam razgovarao i s grčkim premijerom Ciprasom i na tom razgovoru je bila tema i grčka ponuda, s izraelskim premijerom izraelska ponuda, a prije dva i pol mjeseca u Švedskoj sam o tome razgovarao sa švedskim premijerom. To su normalni postupci konzultacija, a konačnu odluku ćemo donijeti nakon što sa svih aspekata budemo sigurni da donosimo pravi odabir. To je dugoročno rješenje za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo za narednih 30 godina i to je odluka koju ćemo s posebnom pažnjom vagati i na kraju odlučiti – poručio je premijer.

Dodatno, ministar obrane Damir Krstičević je upravo danas izjavio o istoj temi: “Radimo u kontinuitetu na jačanju sposobnosti HV-a. To je pitanje koje traje već 15-ak godina. Imali smo natječaj te smo u procesu donošenja odluke na državnoj razini. Moramo voditi računa o svim društvenim skupinama. To je sve jedan proces. Odgovorne su odluke, velike su odluke, želimo razmotriti sve činjenice. 15 godina smo čekali, moramo se malo strpiti oko odluke.”

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)