Izraelsko ratno zrakoplovstvo će u idućih tri do šest mjeseci odlučiti o nabavi treće eskadrile F-35 ili Boeing F-15I, doznaje Jerusalem Post. IAF modernizira svoje eskadrile borbenih zrakoplova i helikoptera kako bi bili u korak ili ispred prijetnji na Bliskom istoku.

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je već dobilo 12 borbenih zrakoplova F-35I „Adir”, a očekuje se da preuzeti ukupno 50 kako do 2024.godine. Pismo namjere između Izraela i Lockheed Martina govori o nabavi 75 zrakoplova F-35I, a trenutno zrakoplovstvo odlučuje da li nabaviti još 25 F-35I ili F-15I. U prvom ugovoru Izrael se obvezao na kupnju 19 F-35 s troškom od 125 milijuna dolara po zrakoplovu, a drugi posao od 14 zrakoplova platio je 112 milijuna dolara po zrakoplovu. Trošak zrakoplova će do 2020. pasti na oko 80 milijuna dolara.

„Plan je da se ide na trošak jednak roškovima proizvodnje četvrte generacije za zrakoplov pete generacije”, rekao je Orlando P. Carvalho, izvršni potpredsjednik Lockheed Martin u ponedjeljak. Prema Carvalhu, Izrael je izrazio interes za nabavu i F-35B, sposobnim za vertikalno polijetanje i slijetanje, opcija koja omogućava zrakoplovu slijetanje na puno kraće piste ako IAF-ove baze napadnu iranski zrakoplovi ili rakete Hezbollaha.

Izrael je jedina zemlja izvan Sjedinjenih Američkih Država koja ima pravo raditi mozak aviona – Autonomni logistički informacijski sustav (ALIS) – i dodati vlastiti softver na nju.

Osim borbenih zrakoplova, IAF trenutno odlučuje između Boeingovog Chinooka i i CH-53K tvrtke Lockheed Martin.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)