Vlade Japana i Njemačke su potpisale Sporazum  o obrambenoj suradnji koji znači mogućnost za nove transfere oružja između dvije države.

Sporazum, u izradi od početka 2015. godine, potpisan je u Berlinu 17. srpnja, izjavio je glasnogovornik njemačkog Ministarstva obrane. Dogovor, kojeg je potpisao japanski veleposlanik u Berlinu, Takeshi Yagi i Katrin Suder, državna tajnica njemačkog Ministarstva obrane, inicijalno je objavljen od strane japanskih medija, koji su tvrdili da su njemački dužnosnici prigovorili bilo kojoj vrsti publiciteta.

Prema riječima glasnogovornika njemačkog ministarstva, sporazum dolazi bez konkretnih vojnih projekata, premda japanski list Asahi Shimbun navodi japanske obrambene dužnosnike koji tvrde da je Tokio zainteresiran za njemačke oklopne transportere i tenkovsku tehnologiju. To znanje je „visoko cijenjeno” u Japanu, rekli su izvori.

Napetosti u posljednjih nekoliko godina između Kine i Japana zbog teritorijalnih sporova u Istočnom i Južnom kineskom moru sve su veće. Japanski dužnosnici su proširili svoja globalna obrambena partnerstva, surađuju ne samo sa Sjedinjenim Državama, već sve više traže partnerstvo europskih zemalja.

Izvoz njemačke tehnologije u Japan trebao bi biti relativno jednostavan, jer se zemlja tretira na isti način kao partner NATO-a kada je u pitanju izvoz, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane.

Tekst sporazuma na engleskom jeziku objavljen od strane japanskog Ministarstva obrane kaže da zemlje trebaju formirati zajedničku komisiju za utvrđivanje buduće suradnje. Komisija uključuje predstavnike iz ekonomskih, diplomatskih i obrambenih službi, a veleposlanstva u svakom od glavnih gradova biti će koordinacijska tijela.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)