Vlade Japana i Tajvana su predložili malo povećanje njihovih obrambenih proračuna za 2017., prema izvješćima iz obje države. Navodeći vladin proračun, tajvanska državna novinska agencija je izvijestila da će se izdaci za obranu povećati na TWD321.7 milijardi (USD10.2 milijardi) u 2017., što je za TWD1.6 milijardi (ili 0,5%) porast u odnosu na 2016.

U Japanu, Ministarstvo obrane je predložilo obrambeni proračun za 2017. godinu u visini JPY5.17 trilijuna (USD51.6 milijardi), izvjestila je novinska agencija Kyodo. To predstavlja porast od 2,3% u odnosu na proračun za 2016.

Oba proračuna su dijelom usmjerena prema nizu velikih programa nabave kako bi se poboljšala sigurnost u sve napetoj regiji. Tajvanski obrambeni proračun uključuje TWD6.7 milijardi za program razvoja domaćeg vojnog školskog zrakoplova i podmornice. To je povećanje u odnosu na TWD6.1 milijardi koje su bile na raspolaganju za spomenute programe u 2016.

Projekt školskih zrakoplova očekuje raspisivanje natječaja do kraja ove godine te je vjerojatno da će na čelu programa biti Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC) u državnom vlasništvu.

Prema zahtjevu japanskog MO, potrošnja će se dijelom usmjeriti na programe nabave Standard Missile-3 Block IIA raketa PZO, koje su razvijane kroz suradnju Raytheona i Mitsubishi Heavy Industries ( MHI).

Ostali prioriteti uključuju nadogradnju raketnog sustava Patriot Advanced Capability-3 te dodjeljivanje dodatnih sredstava za stalne programe, uključujući one za nabavu V-22 Osprey tilt-rotor zrakoplova i F-35 Lightning II borbenih aviona.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)