Prvi proizvedeni borbeni zrakoplov F-35A o strane domaće industrije za potrebe Japanskog Ratnog zrakoplovstva predstavljen je na poziciji F-35 Final Assemble and Check Out (FACO) Mitsubishi Heavy Industries (MHI) u mjestu Nagoya u središnjem Japanu.

Japan je jedan od samo dva kupca F-35 izvan Sjedinjenih Država koji raspolažu sa FACO proizvodnim pogonom, a Italija je druga. JASDF će primiti 42 F-35A, od kojih će 38 graditi MHI u svom FACO-u (prva četiri zrakoplova proizvest će Lockheed Martin u tvornici Fort Worth u Teksasu). Nazvan AX-5, rad na ovom prvom japanskom proizvedenom zrakoplovu započeo je u prosincu 2015.

Osim sastavljanja zrakoplova, FACO će također pružati mjesto za održavanje, popravak, remont i nadogradnju za F-35 koji će biti stacionirani u području Sjevernoazijske-Pacifičke regije od 2018. FACO u Nagoyi dio je šireg industrijskog paketa za F-35A koji uključuje proizvodnju zrakoplovnih dijelova za MHI, sklop motora za IHI Corporation i proizvodnju električnih komponenti od strane Mitsubishi Electric.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)