Vrlo vjerojatno, nitko do sada nije vidio toliki broj zrakoplova Češkog ratnog zrakoplovstva zajedno, kao u ovom slučaju. Borbeni avioni, piloti, tehničari, osoblje, uključujući kuhare. Sve ovo na pisti zračne baze Časlav. Piloti su za vrijeme kratkog zatvaranja piste, napravili jedinstvene snimke, donosi portal iDnes.cz.

“To je bila jedinstvena prilika”, izjavio je Tomáš Maruščák, glasnogovornik 21. taktičke zrakoplovne baze u Čáslavu. Ništa slično nikad se nije dogodilo u modernoj povijesti Češkog ratnog zrakoplovstva. Zbog modernizacije piste došlo je do kratkoročnog zatvaranja zračnog prometa na Časlavskoj zrakoplovnoj bazi. JAS-39 Gripen premješteni su u zračnu luku Pardubice tijekom tjedan dana zbog modernizacije piste. To je omogućilo letačkim posadama da naprave jedinstvene fotografije i videozapise zrakoplovne i sigurnosne tehnologije.

Fotografije karakteriziraju čitavu zrakoplovnu bazu, od svih tipovi zrakoplova, preko sigurnosne tehnologije, do osoblja koje vodi bazu. Tijekom nekoliko sati, grupirala se do sada neviđena formacija na pisti – šest JAS-39 Gripen nadzvučnih zrakoplova, L-159 Alca podzvučni zrakoplov te L-39 Albatros uređaji za obuku. Ovdje je, također, bila i vatrogasna, logistička ili aerodromska tehnologija i, naravno, stotine ljudi. Od pilota i mehaničara, preko tehničkog osoblja, vatrogasaca i stražara, kuhara koji pridonose sigurnim polijetanjima i slijetanju.

 

Pripreme su trajale gotovo tri sata, a snimanje je trajalo oko dva sata. U jednom trenutku na pisti je bio značajan dio Češkog ratnog zrakoplova. Zrakoplovstvo ima ukupno 14 Gripen borbenih zrakoplova.

Četiri među njima imali su QRA iz zračne luke Pardubice, a dva zrakoplova trenutno su u Švedskoj, gdje prolaze pripremne radove za modernizaciju i prijelaz na najnoviju verziju softvera MS20 koja je ponuđena i Hrvatskoj. U bazi ima više od 1100 vojnika i državnih službenika, rekao je zapovjednik baze Petr Tománek.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)