Jordanski KoV radi na preustroju svojih oklopnih snaga uvođenjem rabljenih oklopnih vozila Iveco Centauro 105 mm 8×8 Mobile Gun Systems i Rheinmetall Landsysteme Marder 1A3 pješačkih borbenih vozila koji opremaju nove postrojbe koje otpisuju tenk Challenger 1. Pojedinosti reorganizacije dane su na nedavnoj konferenciji IQPC International Armored Vehicles (IAV), koja je održana u Londonu od 22. do 25. siječnja. Jordanski KoV će otpisati tenk Al Hussein s 120mm topom te će zadržati samo nadograđene tenkove M60A3 sa 105mm topom .

Jordanaska vojska ima trenutno osam tenkovskih bojni od koje su četiri opremljene s ukupno 182 tenka General Dynamics Land Systems M60A3 naoružana sa 105 mm M68 topom, koji je nadograđen s Raytheon Integrated Fire Control System.

Druge četiri bojne opremljene su bivšim britanskim tenkom Challenger 1, nazvanim Al Hussein. Oko 400 tenkova je isporučeno do 2004., te je malo vjerojatno da ih ima puno u službi.

U međuvremenu, Jordan je već preuzeo 141 Centauro od čega 80 njih očekuje razmještaj u dvije bojne, a ostatak se koristi za pričuvne dijelove i obuku. Centauri koriste iste granate 105 mm kao i nadograđeni M60A3, te budući da su na kotačima, imaju veću stratešku mobilnost, jer se mogu brzo razmještati i ne ovise o transportu na labudicama.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)