SEUL – Južna Koreja je predstavila modificirani nadzvučni avion za obukuovog tjedna kako bi odgovorila na ključne zahtjeve Američkog ratnog zrakoplovstva za program nabave novih naprednih aviona za obuku vrijedan nekoliko milijardi USD.

Korea Aerospace Industries (KAI) predstavila je svoju T-50 američku verziju za izvoz, nazvanu T-X demonstrator, u svom sjedištu u Sacheonu, oko 265 milja južno od Seula.

Predsjednik Park Geun-Hye nazočio je svečanosti, naglašavajući potencijal izvoza T-50 u SAD-u što bi dodatno poboljšalo Korejsko-američko savezništvo.

T-50 je razvijen u koprodukciji od strane KAI i Lockheed Martina, koji je sudjelovao sa 13 posto troškova pri razvoju. Američlka tvrtka će imati veliku ulogu u marketinškom smislu na tržištu SAD.

TX verzija je opremljena sa tri ključne tehnologije potrebne za američko ratno zrakoplovstvo, tvrde KAI dužnosnici.

Nova varijanta ima jedan veliki zaslon u kokpitu koji zamjenjuje pet manjih. Također, ima mogućnost nadopune gorivom tijekom leta i zemaljske sustave obuke.

“TX inačica u potpunosti zadovoljava zahtjeve američkog ratnog zrakoplovstva, koji bi pripremili pilote za misije na F-35”, rekao je glasnogovornik KAI Lee Myung-Hwan. “Mi ćemo i dalje surađivati ​​s Lockheed Martin kroz sljedeće dvije godine u daljnjem testiranju aviona na zemlji i u zraku.”

Prva faza TX programa u vrijednosti od oko 8,4 milijarde USD, ima za cilj nabavu 350 zrakoplova koji bi zamijenili staru flotu aviona Northrop T-38C Talon, čije je umirovljenje planirano za pet godina.

Ukoliko američko ratno zrakoplovstvo odabere T-50, i drugi američki saveznici bi vjerojatno sljedili takvu odluku, procjenjuju dužnosnici KAI-a.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)