Južnokorejska vlada predložila je povećanje obrambenog proračuna za 6,9 posto u 2018. zbog rastućih sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih prijetnji, priopćila je tiskovna agencija Yonhap (Seoul). Ako bude odobren, predloženi porast bi bio najveći od 2009. godine. Planirani proračun od 38,4 milijardi USD traži oko 12 milijardi dolara za programe namijenjene poboljšanju vatrene moći vojske, što je 10,5 posto više od proračuna 2017., priopćilo je u utorak Ministarstvo obrane.

“Ulaganja će biti fokusirana na ranu uspostavu trodimenzionalnog sustava kako bi se suprotstavili nuklearnim i raketnim prijetnjama sa Sjevera, te na rani prijenos “operativne kontrole južnokorejskih vojnih snaga u periodu rata u Seul “, priopćilo je ministarstvo.

Trodimenzionalna obrambena platforma pokriva Kill Chain sustav; Korejsku zračnu i raketnu obranu (KAMD); Korejsku masovnu kaznu i odmazdu (KMPR). Seul želi uspostaviti sustav do početka 2020. godine. Proračun za trodimenzionalni obrambeni program povećat će se za 13,7 posto, odnosno na ukupno 3,8 milijardi američkih dolara.

Seoul također planira povećati proračun za operacije i održavanje za 5,3 posto, uključujući i bolje plaće za osoblje.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)