U Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku učenici letači 22. naraštaja koji se školuju za hrvatske vojne pilote izveli su u srijedu 10. svibnja 2017. prve samostalne letove na avionu ZLIN 242 L.

Prvim samostalnim letovima koji uključuju izvedbu po dva školska krug
a iznad piste u Zemuniku prethodili su kontrolni letovi ovlaštenih ispitivača letenja nakon završetka temeljne letačke obuku na avionu ZLIN 242 L. Prvi razdjel obuke za desetoricu kadeta obuhvaćao je osnovne elemente u zraku, blage oštre zaokrete, let po školskom krugu s fazama samostalnog polijetanja i slijetanja, praćenje ostalog zračnog prometa, te uvježbavanje svih redovitih i izvanrednih postupaka do razine potpune samostalnosti.
Voditelj obuke bojnik Ivan Krizman istaknuo je kako su samostalni letovi pokazatelj spremnosti kadeta za nastavak složenijih faza letačke obuke koje uključuju akrobatsko, navigacijsko i grupno letenje, te u konačnici prelazak na izabrani tip za pilote aviona i pilote helikoptera.

„Veseli nas što je naraštaj brojniji jer među kadetima stvara pozitivnu atmosferu i ozračje, a samostalni letovi dodatno utječu na njihovo samopouzdanje i sigurnost u daljnjoj obuci. Ovo je važna stepenica u njihovom školovanju, no pred njima je još puno izazova i ozbiljnog rada i učenja“, poručio je bojnik Krizman.

Prva dvojica kadeta koji su uspješno izveli samostalne letove David Knežević i Jakov Buturić rekli su kako su po prvi put u životu sami sjeli u avion i upravljali leteći iznad Zemunika. „Osjećaji su posebni jer po prvi put u kabini sami odlučujemo i izvodimo sve radnje i procedure koje smo do tada imali pod vodstvom nastavnika letenja. Sad smo puno opušteniji i još motiviraniji za nastavak obuke“, istaknula su dvojica Zadrana.

Tekst i foto: HRZ i PZO / Marinko Karačić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)