Nabavom borbenih zrakoplova F-18 iz Australije, Kanada neće poboljšati borbenu sposobnost svoje flote, budući da još uvijek nedostaje pilota i tehničara, a sadašnja flota aviona nije vidjela poboljšanja i nadogradnje niz godina, navodi se u izvješću glavnog državnog revizora.

Kanada trenutačno upravlja flotom borbenih zrakoplova CF-18, ali nedostaje plan modernizacije tih zrakoplova za suvremeni rat, piše u izvješću koji je objavio u utorak glavni državni revozor Michael Ferguson.

“Letenje na CF-18 do 2032. bez plana za nadogradnju borbenih sposobnosti rezultirat će manje važnim ulogama i misijama, te će predstavljati rizik u vezi kanadskih sposobnosti da pridonese NORAD-u i NATO operacijama”, navodi se u izvješću. “Bez borbenih nadogradnji, CF-18 će biti manje učinkovit protiv protivnika u domaćim i međunarodnim operacijama.”

Kanada je također u procesu kupnje korištenih F-18 iz Australije za dopunu postojeće flote CF-18, no Fergusonovo izvješće navodi kako nabava neće riješiti temeljne slabosti CF-18 flote, uglavnom pad borbenih sposobnosti zrakoplova i nedostatak osoblja za letenje i održavanje tih zrakoplova.

Kanadski ministar obrane Harjit Sajjan izjavio je u utorak kako će savezna vlada razmotriti mogućnost dodavanja novog oružja i obrambenih sustava za CF-18, ali nije pružio konkretne detalje. Također je rekao kako će se korišteni F-18 iz Australije modernizirati, ali opet nije pružio konkretne detalje.

Sajjan je kazao kako je savezna vlada dala 2016. uputu da kanadska vojska zaposli više pilota i tehničara, ali takav proces traži vremena.

Kanada očekuje da će zaprimiti ponude do svibnja 2019. za novu flotu od 88 borbenih zrakoplova koji će na kraju zamijeniti CF-18 i korištene australske zrakoplove. Potencijalni zrakoplovi uključuju Lockheed Martin F-35, Eurofighter Typhoon, Saab Gripen E/F i Boeing Super Hornet.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)