Kandidati za 26. naraštaj vojnih pilota i kandidati za upis u 5. naraštaj izvan projekta kadet započeli su 3. srpnja 2017. u Središtu za obuku HRZ-a i i PZO-a „Rudolf Perešin“ u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku s teorijskim pripremama za selekcijsko letenje. Selekciji su pristupili kandidati za pilote 26. naraštaja koji su se nakon završene srednje škole javili na natječaj za vojnog pilota te kandidati za 5. naraštaj izvan projekta kadet koji su na selekciju došli iz postrojbi Oružanih snaga RH-. Prije dolaska na Selekcijsko letenje kandidati su prošli zahtjevan liječnički pregled, psihološka testiranja te motoričke provjere.

Dobrodošlicu su im poželjeli zapovjednik Središta za obuku brigadir Goran Huljev, zapovjedn ik Pilotske škole brigadir Branko Plazanić i zrakoplovna psihologinja u Pilotskoj školi bojnica Stela Ferić-Živaljić. Brigadir Huljev, poželjevši dobrodošlicu kandidatima za vojne pilote, istaknuo je kako ulaze u jedan veoma zahtjevan proces te da od njih očekuje maksimalno zalaganje jer je to jedini način da ostvare svoj cilj i postanu vojni piloti.

Nakon što u SzO usvoje potrebna znanja o tehničkim karakteristikama aviona ZLIN 242L, kandidati za pilote će u Eskadrili aviona 93. zb HRZ-a i PZO-a nakon primjenjene teorije započeti s letenjem. Tijekom slelekcijskog letenja s njima će raditi iskusni nastavnici letenja, a svakom će se kandidatu pristupati individualno – ovisno o njihovim potrebama i predznanjima. Tijekom selekcijskog postupka ocjenjivat će se njihova sposobnost za prijam u službu odnosno za školovanje za vojne pilote.

Tekst i foto: MORH / Leida Parlov

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)