KARLOVAC, 1. lipnja 2016. (Hina) – 20. obljetnica partnerstva Hrvatske i savezne američke države Minnesote i suradnja hrvatskih Oružanih snaga i Nacionalne garde Minnesote obilježena je u petak u Karlovcu svečanom akademijom te otvorenjem kuhinje Osnovne škole Dubovac, čiju je obnovu financirala američka vlada.

Program obilježavanja počeo je otvorenjem kuhinje u OŠ Dubovac, čiju obnovu je s 900.000 kuna financirao SAD, a radove, koji su počeli 23. svibnja, zajednički su proveli pripadnici Nacionalne garde Minnesote i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske. Američkim i hrvatskim vojnicima za humanitarni projekt zahvalili su ministar obrazovanja u tehničkoj Vladi Predrag Šustar, karlovački gradonačelnik Damir Jelić te ravnateljica Škole Irmelina Sablić.

Na svečanoj akademiji održanoj u Domu Hrvatske vojske, izaslanica predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović, njezina savjetnica za obranu i nacionalnu sugurnost Maja Čavlović, rekla je da je program međudržavne partnerske obrambene suradnje prerastao tijekom dvadeset godina u suradnju dviju država. Hrvatska je u SAD-u prepoznala oslonac na teškim počecima svoje samostalnosti, a Savezne Američke Države pridonijele su da Hrvatska postane slobodna i samostalna, a kasnije i punopravna članica NATO saveza i Europske unije, rekla je.

Veleposlanica SAD-a Julieta Valls Noyes čestitala je svima koji su razvijali to partnerstvo, a suradnju Nacionalne garde savezne države Minnesota s Oružanim snagama Republike Hrvatske ocijenila je “jednom od najvažnijih aktivnosti Zapovjedništvo Američkih snaga u Europi (EUCOM)”. Podsjetila je na uspješno sudjelovanje u zajedničkoj misiji u Afganistanu i na gotovo tisuću zajedničkih većih i manjih misija i vojnih vježbi u 20 godina, rekla da je za humanitarne projekte u Hrvatskoj SAD izdvojio osam milijuna dolara, te da se suradnja odvija i dalje. Izdvojila je suradnju na razvoju kibernetičke sigurnosti, uređenju poligona u Slunju kao NATO vojnog vježbališta, te u uvođenju američkih helikoptera u uporabu u hrvatskim Oružanim snagama.

Ministar obrane u tehničkoj Vlade RH Josip Buljević je rekao kako očekuje da će se u bliskoj budućnosti povećati broj civilnih i vojnih institucija u tom partnerstvu.

U izjavi za Hinu Buljević je najavio je da će zajednička helikopterska obuka krenuti uskoro jer će krajem srpnja ili početkom kolovoza stići prva četiri od ukupno 16 američkih izvidničko-borbenih helikoptera Kiowa Warrior. Pripreme su obavljene početkom godine, tako da nema zapreka da tehnička vlada priđe realizaciji, rekao je ministar Buljević.

Guverner Minnesote Mark Dayton je napomenuo da su mnogi stanovnici Minnesote porijeklom Hrvati, kao i njegov prethodnik Rudy Perpich, da su svi ponosni na snažno uspostavljeno prijateljstvo Minnesote i Hrvatske, te izrazio nadu da će se ono nastaviti osnaživati.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov ustvrdio je da OS RH izuzetno cijene svaki vid potpore SAD-a, primjerice modernizacije vojnog poligona u Slunju, obučnog središta u Zemuniku i za druge oblike obuke i vježbe, humanitarnu potporu u Udbini, Dugoj Resi, Ogulinu, Račinovcima i Karlovcu, te da se bilateralna suradnja širi i na druga tijela državne uprave i akademsku zajednicu. U ime svih pripadnika Ministarstva obrane i OS RH zahvalio se američkim prijateljima te je, obraćajući se zapovjedniku Nacionalne garde Minnesote general-bojniku Richardu Nashu, rekao “da je prijateljstvo ljudi ta poveznica i motivacija koja je rezultirala da OS RH postanu moderna, učinkovita, interoperabilna vojna snaga spremna u svakom trenutku odgovoriti na svaku prijetnju i izazov”.

General bojnik Richard Nash izdvojio je kao primjere suradnje različite projekte koji imaju i civilni karakter, poput cyber obrane, te istaknuo da je odnos dviju vojski izgrađivan na povjerenju u svim situacijama i lokacijama, od operacija i misija potpore miru, do škola koje su zajedno obnavljali.

Uručio je potom medalju zahvalnosti savezne američke države Minnesote generalima Lovriću, Repincu, Ostoviću, komodoru Staničiću, brigadirima Terziću i Paljeviću, pukovnicima Lipošćaku i Tićancu, bojnicima Tomcu, Jagodiću, Katiću i Bodrožiću, te časničkom namjesniku Brdariću i stožernoj narednici Lovrinić-Leš. Medalju zahvalnosti dobila su od Američke kopnene vojske i dvojica Amerikanaca, vojni izaslanik SAD-a u RH Douglas Faherty i Ryan Fayrweather, voditelj Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva u Zagrebu.

(Hina) xvhor yjn

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)