SAD i Katar su zaključili ovaj tjedan kupoprodaju borbenih zrakoplova F-15QA u vrijednosti 12 milijardi USD. Glasnogovornik američkog ministarstva obrane potvrdio je sporazum kojeg su potpisali američki ministar obrane Jim Mattis i katarski ministar za obranu Khalid al-Attiyah.

Kada je dugo očekivani posao konačno dobio zeleno svijetlo od State Departmenta u studenom, objavljeno je kako se radi o poslu vrijednom 21.1 mlrd USD za ukupno 72 zrakoplova, što je samo potvrda kako su inicijalne brojke koje objavljuje američka Agencija za obrambenu sigurnosnu suradnju često previsoke i nitko zapravo ne zna što će se dogoditi s njima na kraju pregovora. Umjesto prvotno planirana 72 borbena zrakoplova, čini se da je ugovor prepolovljen na kraju.

Konačni dogovor, kojeg je prvo izvijestio Bloomberg News, je dobrodošla pobjeda za Boeing, kojem se samo godinu dana ranije činilo da ponestaje kupaca za F-15. Boeing CEO Leanne Caret je istaknula optimistično kako je riječ o programu inozemne vojne prodaje FMS u sklopu kojeg će se nastaviti raditi s USAF-om i kongresnim odborima.

Prodaja dolazi u vrijeme zategnutih odnosa između SAD i Katara. Na početku mjeseca, izbile su dugo tinjajuće napetosti između Katara i njezinih susjeda Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata koje su stvorile koaliciju zemalja s ciljem potpune izolacije Dohe.

Predsjednik SAD-a Donald Trump dolio je ulje na vatru 6. lipnja kada je povezao Katar s financiranjem terorističkih skupina.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)