Katarski ministar obrane potpisao je pismo namjere za nabavu 24 borbena zrakoplova Eurofighter Typhoon od britanske tvrtke BAE Systems, što bi moglo dodatno razljutiti druge zemlje Zaljeva koje su Kataru uvele sankcije.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein ukinuli su diplomatske i trgovinske veze s Katarom 5. lipnja, blokirajući zračne i plovne putove s najvećim svjetskim izvoznikom ukapljenog prirodnog plina koji je istovremeno i dom najveće američke vojne baze u regiji.

“Pismo namjere uključuje namjeru ministarstva da kupi 24 nova zrakoplova Typhoon sa svom opremom”, izvijestila je državna novinska agencija QNA u nedjelju. Sporazum su potpisali državni ministar obrane Khalid bin Mohammed Al Attiyah i njegov britanski kolega Michael Fallon, dodala je QNA.

“To će biti prvi veliki ugovor o obrani s Katarom, jednim od strateških partnera Velike Britanije”, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane, dodajući kako su razgovori o sporazumu trajali nekoliko godina.

“Nadamo se i da će to pomoći unaprijediti sigurnost unutar regije i svih zaljevskih saveznika”. Nisu poznati detalji cijene nabave. BAE je dogovorila 2014. godine da isporuči Saudijskoj Arabiji 72 borbena zrakoplova Typhoon kroz ugovor vrijedan 6 milijardi USD.

Fallon je izjavio na konferenciji u Londonu, u subotu, da će britanska vlada pojačati napore da pomogne BAE Systemsu da proda više zrakoplova Typhoon kroz “government to government” sporazume.

Tajfun je ove godine privukao manji broj narudžbi od francuskog Rafala koji je prodan u Egipat i Katar. Katar je također potpisao sporazum u lipnju za nabavu borbenih zrakoplova F-15 za 12 milijardi dolara, te je sklopio ugovor s Italijom za sedam vojnih brodova.

Bogata država zaljeva optužena je od svojih susjeda da podupiru terorizam i podupire Iran, neprijatelja Saudijske Arabije. Katar poriče optužbe.cKriza je stavila regiju na rub rata i potaknula Tursku da pošalje trupe Dohi u znak potpore Kataru.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)