Boeing je dobio USD6.17 milijardi vrijedan ugovor za proizvodnju i isporuku 36 borbenih zrakoplova F-15QA Advanced Eagle u Katar. U sklopu američkog programa inozemne vojne prodaje (FMS), svi zrakoplov će biti isporučeni Katarskom ratnom zrakoplovstvu do 30. prosinca 2022. Ugovor je nastavak potpisanog pisma u lipnju za najnoviju inačicu Boeingovih proizvoda.

Katarska vlada je tada priopćila kako je nabava vrijedna 12 milijardi USD. To sugerira nastavak nabave za još 36 borbenih zrakoplova ili inicijalni sporazum pokriva naoružanje za Advanced Eagle. Katar svakako ne treba još 36 F-15QA nakon ove nabave (postavlja se pitanje da li tako mala zaljevska država ima dovoljno kvalificirano i obučeno osoblje za tako veliko ratno zrakoplovstvo), ali ne može se ništa isključiti s obzirom na posljednje nabave za potrebe oružanih snaga.

Katarske nedavne nabavke borbenih zrakoplova prilično su značajne obzirom na njihov opseg i ambiciju. Potpisani su ugovori za 36 borbenih zrakoplova Rafale, potom 24 Eurofighter Typhoon, te sada za 36 F-15QA Advanced Eagle, a sve to će zamijeniti 12 starih Dassault Mirage 2000.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)