Kazahstan očekuje da će uskoro potpisati ugovor s izraelskom tvrtkom Elbit Systems kako bi započeo sklapanje bespilotnih sustava Skylark i Hermes. Predstavnik kazahstanskog državnog proizvođača Kazakhstan Engineering, Zhanty Mamashev, rekao je novinarima u glavnom gradu Kazahstana da je tvrtka u pregovorima za nabavu opreme i dobivanje dozvole za pokretanje proizvodne linije za bespilotne letjelice u zemlji. Inicijalni planovi govore kako će se graditi pet do deset UAV godišnje, a Kazahstan namjerava povećati broj na 20 letjelica godišnje.

Mamashev također dodaje da se održavanje sustava koji su “već u službi” planira započeti 2017. Međutim, to ne govori o tome da li zemlja već operira sa bespilotnim letjelicama tvrtke Elbit Systems, ili se to odnosi na širenje održavanja. Vjeruje se kako Kazahstan operira sa ruskim bespilotnim sustavima Irkut-10.

Kazahstansko ministarstvo obrane potvrdilo je u kolovozu da je u razgovorima s izraelskom tvrtkom. Dvije vlade također istražuju mogućnosti suradnje na nizu drugih tehnologija, uključujući i avioniku, radare, rakete.

Kazahstanski dužnosnici također su bili u razgovorima s predstavnicima kineske državne kompanije Aviation Industry Corporation of China (AVIC) sredinom kolovoza zbog potencijalnog osnivanja središta za održavanje i servis AVIC zrakoplova u Kazahstanu.