Kina je preuzela četiri borbena zrakoplova Suhoj Su-35 “Flanker-E” iz Rusije, izvijestili su kineski državni mediji. Kineska vojska je potvrdila da je preuzela četiri Su-35 krajem prosinca, izvještava China Daily, ne dajući daljnje pojedinosti. Iljušin Il-76 transportni zrakoplov letio je iz Komsomolska na Amuru, gdje se Su-35 proizvodi, prema Cangzhou-Cangxian zrakoplovnoj bazi u kineskoj pokrajini Hebei. Cangzhou-Cangxian je središte za letna ispitivanja i obuku (FTTC) Kineskog ratnog zrakoplovstva (PLAAF) i odgovorno je za razvoj letačkih procedura, borbenu taktiku i programe obuke za nove tipove zrakoplova.

Nije poznato da li je Il-76 bio u pratnji Su-35, ili je letio zasebno i prevozio opremu i pričuvne dijelove za novo isporučene zrakoplove. Kina također nije objavila nikakve službene fotografije svojih Su-35.

Kina je potvrdila u studenom 2015. da je potpisala ugovor vrijedan 2 milijarde dolara za nabavu 24 Su-35, nakon više od pet godina pregovora. Andreas Rupprecht, autor triju knjiga o kineskom vojnom zrakoplovstvu i industriji, izjavio je za Defense News da je jedan od razloga nabave Su-35 pristup modernoj ruskoj tehnologiji motora Saturn AL-41F1S (117S).

Kina pokušava razviti vlastiti motor za borbene zrakoplove, ali program nailazi na tehničke probleme. Kineski Chengdu J-20, Chengdu J-10 i Shenyang J-15 su još ovisni o ruskom Saturn AL-31 motoru.

Rupprecht je također istaknuo da, ukoliko PLAAF zaista razmjesti Su-35 na Suixi, to znači da bi mogli djelovati kao borbena pratnja za kineske H-6K bombardere na području Južnog kineskog mora s obzirom da će se moći nadopuniti gorivom u zraku sa tankera Ilyushin Il-78 kupljenih u Ukrajini.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)