Kina nastavlja biti jedan od najvećih uvoznika ruskog oružja, rekao je Sergej Kornev, šef delegacije ruskog Rosoboronexporta na međunarodnom sajmu zrakoplovstva Airshow China 2016, prenosi TASS. “Kina je već dugo jedan od glavnih uvoznika ruskog oružja”, rekao je on. “U ovom trenutku, njezin udio u ukupnom volumenu našeg izvoza se nešto smanjio. Međutim, Kina je i dalje među najvećim uvoznicima ruskog oružja.”

Tijekom 90-ih i početkom 2000-ih, Kina i Indija bili su glavni uvoznici ruskog naoružanja. Kasnije je Peking počeo velikim dijelom vlastitu proizvodnju što je dovelo do određenog smanjenja uvoza, počevši od 2005. Novi ugovori u 2006. godini vrijedni su bili samo $ 200 milijuna, dok su ranije iznosili do 1,5 $ milijardi godišnje.

Prema Kornevu, Rosoboronexport također održava veliku suradnju s Indijom. “Naši napori su usmjereni na rad s brojnim drugim zemljama u azijsko-pacifičkoj regiji. Mi smo također širili svoju prisutnost na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi te u CSTO,” naveo je on. “Pravi proboj u Latinskoj Americi bio je razvoj vojno-tehničke suradnje u Argentini, Brazilu i Venezueli. Osim toga, Rusija se vraća afričkim zemljama južno od Sahare. Suradnju s tim zemljama je bila znatno smanjena nakon raspada Sovjetskog Saveza, dodao je Kornev.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)