Kina će povećati svoj proračun za obranu u 2017. za 7%, što je najniža stopa rasta u najmanje deset godina, rekao je službena novinska agencija Xinhua zemlje 4. ožujka.

Specifična lik nije bio najavljen od strane vlade, ali porast od 7% bi stavio obrambeni proračun za 2017 u samo iznad CNY1 trilijuna (USD145 milijardi eura). Proračun obrane u 2016. godini bio je CNY954 milijardi.

Citirajući Fu Ying, glasnogovornica 12. Nacionalnog narodnog kongresa (NPC) godišnjem zasjedanju, Xinhua, rekao je 2017. porast je u skladu s kineskog usporavanja gospodarstva, koji je u 2016. godini registrirano rast od 6,7%, na najnižu povećanje gotovo tri desetljeća. Dodala je da je 2017 obrambeni proračun iznosio je 1,3% BDP-a.

U 2016. Kina je obrambeni proračun povećan 7,6%, iako je između 2011. i 2015. godine je registrirana u skladu dvoznamenkasti porast.

Osvrćući se na vojne izdatke za 2017., rekao je Fu, “Kina je izgradnja vojne sposobnosti bit će nastavljeno. To je uvjet za očuvanje naše nacionalna suverenost i sigurnost.” Ona dodaje: “jačanje kineskih sposobnosti je pogodno za čuvanje regionalni mir i stabilnost, a ne obrnuto.”

Vlada je u izvješću proračuna, 5. ožujka da će Kina ojačati svoje pomorsko i protuzračne obrane sposobnosti, kao i granične kontrole zbog napora za očuvanje njezin suverenitet i sigurnost.

Dodao je da će Kina povećati svoje kapacitete za “inovaciju u obrambenom vezane uz znanost i tehnologiju”, te pojačati razvoj naprednih logistike i opreme. Vlada je također rekao da će “pojačati” civilno-vojne aktivnosti integracije.

Teme izvješća proračuna ponovno istaknuo vojne prioritete modernizacije koje su navedene u kineskoj obrane Bijelu knjigu u 2015. godini.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)