Kineska investicijska tvrtka za zrakoplovstvo, Skyrizon, također poznata kao Peking Tianjiao Aviation Industry Investment Company, ponudila je kupnju kontrolnog udjela u poznatom ukrajinskom proizvođaču zrakoplova Motor Sich. “Ukrajinska tvrtka, koja je izgradila motore za najveći svjetski transportni zrakoplov An-225, mogla bi pomoći Kini da ojača svoju zrakoplovnu industriju ako se posao dogodi”, izjavili su u nedjelju kineski analitičari.

SAD je nezadovoljan poslovanjem Motor Sicha s Kinom, jer bi moglo doći do rizika nacionalne sigurnosti u slučaju takvih inozemnih ulaganja, izvijestio je Washington Post.

Kineska tvrtka čeka rezultate procjene koju provodi Antimonopolski odbor Ukrajine. Rezultati ove procjene bit će objavljeni do 22. srpnja, a ako postupak bude u korist Skyrizona, on će posjedovati više od 50% Motor Sicha. Osnovana 1907. godine, ukrajinska tvrtka proizvodi zrakoplovne motore – turbofane, turbopunjače i turbopropelse.

Također, Motor Sich odlično surađuje s hrvatskim Zrakoplovno tehničkim centrom iz Velike Gorice kad su u pitanju helikopterski motori.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)