Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, ovoga će vikenda otputovati u državni posjet Kuvajtu, gdje će biti otvoreno hrvatsko veleposlanstvo.

S predsjednicom putuju i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, Martina Dalić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Zdravka Bušić, predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice te gospodarstvenici iz tvrtki poput Đure Đakovića, RH Alan, Brodotrogir.

U dvodnevnom državnom posjetu predsjednici je na raspolaganje stavljena državna rezidencija zbog niza sastanaka s predstavnicima političkog i gospodarskog života Kuvajta.

Podsjetimo, Defender je još u ožujku 2003. godine kao glavnu prepreku sklapanju unosnih poslova hrvatske obrambene industrije u Kuvajtu naveo nepostojanje hrvatskog veleposlanstva u toj zemlji. Naime, Kuvajt se pokrivao hrvatskim veleposlanstvom iz Katara što je djelovalo uvredljivo za Kuvajćane, pa se ne treba čuditi stalnim odgađanjem sklapanja bilo kakvih poslova sa hrvatskim industrijskim obrambenim sektorom.

Vojno industrijski poslovi vrijedni 400 milijuna USD moraju biti sklopljeni pod patronatom hrvatske državne politike kao svojevrsna garancija za izvršenja posla. Kuvajt to traži sa potpunim pravom. Inače, to bi bio samo dio uspješne vojne suradnje sa zemljama poput Katara, Omana i Kuvajta, koje koriste hrvatsko znanja i iskustvo za obuku pripadnika vlastitih OS, a kupci su vojne opreme hrvatskih proizvođača.

Ovaj potez hrvatskog državnog vrha je od iznimne važnosti za tvrtku Đuro Đaković koja izvrsno stoji u Kuvajtu kad je u pitanju natječaj za borbeno oklopno vozilo sa Patria AMV 8X8.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)