Prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske časnički namjesnik Dario Rosić nazočio je od 2. do 4. svibnja 2017. na jedanaestoj Konferenciji prvih dočasnika kopnenih snaga europskih zemalja CEANCO 2017. koja je održana u Oslu u Norveškoj.

Konferenciju je organizirao dočasnički lanac potpore Norveške vojske na čelu s časničkim namjesnikom Runeom Wennebergom, uz suradnju i uz potporu prve dočasnice Američkih kopnenih snaga u Europi časničke namjesnice Sheryl D. Lyon. Na konferenciji koja je održana pod nazivom Vođa u akciji (Leader in action) nazočilo je četrdeset prvih dočasnika iz tridesetak zemalja Europe, Američkih kopnenih snaga u Europi te zemalja NATO-a. Tijekom konferencije svi nazočni prvi dočasnici razgovarali su o temama vezanima uz interoperabilnost, zajedničku obuku te mogućnosti zajedničkih uvježbavanja te razvoj vođa i rodnu ravnopravnost.

Gost predavač na konferenciji bio je među ostalima i prvi dočasnik Savezničkog zapovjedništva za operacije časnički namjesnik Davor Petek koji je održao prezentaciju vezanu uz razvoj međusobnih odnosa svih zemalja NATO-a, ali i europskih zemalja koje podržavaju aktivnosti NATO-a u regiji. Zaključak njegove prezentacije bio je uvod u daljnju raspravu o interoperabilnosti svih zemalja članica NATO-a, kao i partnerskih zemalja.

Tijekom dva dana konferencije dotaknute su teme vezane uz razvoj i ustrojavanje dočasničkog lanca potpore u državama NATO-a pri čemu je Norveška predstavila svoj model te zajedničke aktivnosti u okviru tzv. ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence) u sklopu koje će Hrvatska sudjelovati sa satnijom mehaniziranog pješaštva od 2018. u Litvi, ali i bitnice samovoznih višecjevnih lansera raketa od 2018. u Poljskoj.

Kroz prezentacije svih predavača naglašena je važnost postizanja interoperabilnosti svih zemalja u cilju svladavanja različitih pristupa obuci, standardima i na kraju uspješnosti izvršenja dodijeljenih misija. Bez obzira na veličinu zemlje i njenih oružanih snaga ključ uspješne integracije uvijek je u interoperabilnosti s drugim oružanim snagama s kojima će provoditi vježbe i druge aktivnosti.
Na završetku konferencije svim nazočnim sudionicima obratili su se zapovjednik Norveške vojske general-bojnik Odin Johannessen i zapovjednik Američkih kopnenih snaga u Europi general-pukovnik Ben Hodges. Obojica su istaknuli ulogu i zadaće dočasničkog lanca potpore kao kralježnice vojske te vrlo jasno dali do znanja da od njega očekuju maksimum u pojedinačnoj obuci, obuci vođa te izgradnji spremnosti i interoperabilnosti svojih oružanih snaga. Naglasili su važnost međusobne komunikacije, potpore te izgradnje zajedničkih snaga koje su u stanju odgovoriti na sve izazove i prijetnje koje su trenutno postoje, ali i one koje se mogu pojaviti u budućnosti.
Tekst i foto: HKoV/Dario Rosić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)