Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović sudjelovao je na Konferenciji zapovjednika pomorskih operacija (Maritime Operational Commanders Conference – MOCC) održanoj od 1. do 2. ožujka 2017. u NATO Zapovjedništvu pomorskih snaga (Allied Command Maritime – MARCOM) u Northwoodu (UK).

Konferencija zapovjednika pomorskih operacija predstavlja platformu za otvorenu raspravu o mornaričkim temama u svrhu jačanja suradnje u ovoj domeni i kohezije napora koji se u provedbu iste ulažu. Ovaj skup je također i prilika za zajedničko promišljanje o uporabi savezničkih mornaričkih snaga, to jest, o načinu kako NATO koristi brodove, zrakoplove, podmornice i ljudstvo pridodano od nacija, prije svega u svrhu pružanja potpore kolektivnoj obrani.

Teme o kojima se na Konferenciji raspravljalo obuhvaćale su područja od razvoja nove NATO-ove operacije Sea Guardian koja se fokusira na pomorske sigurnosne operacije u Sredozemlju, do koordinacije i suradnje na cijelom području odgovornosti.
Konferencija je bila prilika i za informiranje o nastavku razvojnih planova u smislu jačanja odgovornosti na nacionalnoj razini, uz istovremeno održavanje visokih sposobnosti i spremnosti snaga za sudjelovanje u kolektivnoj obrani.
Na marginama službenog dijela Konferencije zapovjednik HRM-a proveo je niz razgovora u cilju unaprjeđenja bilateralne vojne suradnje.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)