U organizaciji Europske udruge studenata prava (ELSA Split), 5. i 6. svibnja 2017., u splitskom hotelu „Park“ održan je kongres pod nazivom „Europska sigurnost i terorizam u doba migracijske krize“. U ime organizatora pozdravnom riječju prisutnima se obratio predsjednik splitske ELSA-e Ante Škrobica, dok je uvodno predavanje održao Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević. U svojstvu izaslanika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Mirka Šundova, u drugom panelu Kongresa sudjelovao je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović.

Ministar Krstičević izrazio je iznimno zadovoljstvo činjenicom da mladi ljudi, studenti, koji će u budućnosti biti pokretač i osnovni stup razvoja Republike Hrvatske, pokazuju interes i za aktualne sigurnosne teme s kojima je suočen svijet. Osvrnuvši se na aktualnu sigurnosno-političku situaciju, istaknuo je kako se u posljednjih nekoliko godina sigurnosna situacija u Europi drastično promijenila, spomenuvši pritom krizu u Ukrajini, hibridna djelovanja trećih država prema članicama NATO-a i Europske unije te destabilizaciju državnih struktura u europskom neposrednom južnom susjedstvu čime se otvorio put ekstremizmu i terorizmu, a što je izravno dovelo do dosad nezabilježenih migrantskih kretanja i migrantske krize.

Ministar obrane naglasio je kako moramo biti svjesni da su današnje ugroze i rizici sve kompleksniji i kako je iluzorno očekivati da se jedna država može boriti sama sa svim izazovima te da moramo biti svjesni da je takvom promjenom sigurnosne paradigme i pojavom novih sigurnosnih rizika promijenjena i proširena odgovornost za sigurnost. “Nestale su granice koje su definirale gdje počinju i prestaju međunarodna, nacionalna ili osobna sigurnost. Nema više straha od međudržavnih sukoba koji su prije poimani kao glavnja prijetnja, nema više neprijatelja. Ali zato danas imamo cijeli spektar novih sigurnosnih prijetnji, ugroza i rizika”, naglasio je ministar. U tom kontekstu ministar je upoznao prisutne i s aktualnom izradom Strategije nacionalne sigurnosti, koja je ovih dana dostupna i za javnu raspravu. „Sustav sigurnosti koji razvijamo i poboljšavamo jamčit će svim našim građanima da Republika Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno reagirati i odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost i tako omogućiti nesmetan razvoj i prosperitet svih građana Republike Hrvatske“, zaključio je ministar Krstičević.

U prvoj panel raspravi, na temu „Mjere Europske unije protiv terorizma i europska sigurnost“ sudjelovali su hrvatski europarlamentarci Tonino Picula, Željana Zovko, Jozo Radoš te potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Dubravka Šuica.

Svi sudionici složili su se da su se početni oblik i narav terorizma promijenili, baš kao što se promijenila i narav Europske unije. Istaknuta je važnost unutarnje komunikacije svih zemalja i rješavanje konkretnih izvora krize, te da je za problematiku izbjegličke krize i terorizma neophodno uključiti civilno društvo i udruge. Unutar panela raspravljalo se i o ulozi medija na terorizam, kao i na utjecaj izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Druga panel rasprava tematizirala je emigrantsku krizu u Hrvatskoj. U raspravi su sudjelovali dr.sc. Jurica Botić, stručnjak za političku geografiju i geografiju religije, dr.sc. Tonći Prodan, stručnjak za nacionalnu i međunarodnu sigurnost, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u Hrvatskom saboru Ranko Ostojić.

Kontraadmiral Predrag Stipanović upoznao je studente s uporabom Oružanih snaga u kriznim situacijama, te s operacijama potpore miru u kojima sudjeluje Hrvatska ratna mornarica. Osvrnuo se na izvjesna iskustva vezano uz izbjegličku krizu u Hrvatskoj, kao i na humanitarni aspekt krize, koji je, kako je istaknuo, nerijetko krucijalan.

Odgovarajući na pitanje imaju li Oružane snage RH sposobnost zajedničkog djelovanja s državama u okruženju u poduzimanju mjera upravljanja migracijskim i izbjegličkim krizama, kontraadmiral Stipanović istaknuo je konkretne primjere, prije svega sudjelovanje broda ŠB-72 „Andrija Mohorovičić“ u operaciji EU TRITON u Sredozemlju 2015., potom vježbu ADRION koja se na godišnjoj razini provodi među državama Jadransko-jonske inicijative, te sudjelovanje AVPD tima u operaciji Europske Unije ATALANTA koja se provodi u Adenskom zaljevu. Kroz navedene operacije, kao i kroz brojne vježbe koje se provode s državama u okruženju, Oružane snage RH potvrđuju da su sposobne i spremne odgovoriti na različite ugroze i izazove suvremenog svijeta, jer kao zemlja članica Europske unije preuzeli smo obveze doprinosa zajedničkoj sigurnosti europskih građana, odnosno implementacije zajedničke sigurnosno-obrambene politike.

Tome u prilog svakako idu iskustva iz sličnih situacija s kojima smo se proteklih godina susretali, to jest, kroz koje smo pokazali i dokazali spremnost i sposobnosti, rekao je kontraadmiral Stipanović, istaknuvši primjer spašavanja jedrilice s emigrantima 2012., te 2015., zajedno s pripadnicima MUP-a spašavanje 2518 ljudi od čega 550 djece u uistinu teškim uvjetima.

Moderatorica obje panel rasprave bila je docentica na Pravnom fakultetu Marija Boban. Organizator kongresa, Europska udruga studenata prava (The European Law Students’ Association – ELSA) najveća je svjetska neovisna, neprofitna i nepolitička udruga studenata prava i mladih pravnika. Osnovana je 1981. godine u Beču, a trenutno djeluje u 43 europske države te okuplja više od 40.000 individualnih članova na gotovo 300 pravnih fakulteta. ELSA Hrvatska osnovana je početkom 1992. godine i ima lokalne podružnice koje djeluju na sva četiri pravna fakulteta u Hrvatskoj – u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

FOTOGRAFIJE: HRM/Maja Siriščević

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)