Nema nikakve sumnje da je nedavni veliki požar na zagrebačkom Jelenovcu prilikom čega je u potpunosti izgorila sportska dvorana i restoran, otvorila niz pitanja o protupožarnoj zaštiti glavnog grada RH, njegove kritične infrastrukture, ali i kontinentalnog dijela države. Podsjetimo, u požaru na Jelenovcu potpuno je izgorio sportski centar, ugostiteljski objekt koji se nalazi odmah do njega i nekoliko automobila. Tijekom gašenja hospitalizirana su četiri vatrogasca koji su kolabirali zbog vrućine. Požar je gasilo približno 200 vatrogasaca, a ozlijeđeno ih je nekoliko koji su kolabirali zbog vrućine, dok se jedan “nagutao dima”.

Prilikom gašenja ozlijeđen je zapovjednik vatrogasne postaje Centar Igor Župančić, dok je nekoliko vatrogasaca zbog visokih temperatura i stanja na požarištu dehidriralo, pa im je pružena liječnička pomoć. Kad je riječ o kontinentalnom dijelu, u Parku prirode Kopačkome ritu još 2012. požar je bio zahvatio površinu od 250 do 300 hektara, a stradala su biljna i životinjska staništa. Helikopteri iz Divulja nisu mogli poletjeti zbog jakog vjetra te su Slavonci bili prisiljeni vlastitim snagama gasiti požar.

Situacija sa gašenjem požara osobito je kritična tijekom ljetnih mjeseci kad su svi zrakoplovni resursi na raspolaganju mjestima na obali, otocima i priobalju. Kontinentalna Hrvatska nema mogućnosti u situaciji katastrofalnih požara na brzu reakciju gašenja zrakoplovnim snagama. Možda je došlo vrijeme da se ozbiljno razmisli o vraćanju u život dva transportna zrakoplova An-32B koji su otpisani kao neperspektivni iz OSRH i čija je prodaja već bila oglašena, ali bez uspjeha. Oni bi vrlo lako mogli biti pretvoreni u verziju An-32P koja bi mogla dežurati na Plesu. Za vrijeme PP sezone mogli bi pokriti kontinentalnu Hrvatsku, a po potrebi uputili bi se i na područje Jadrana kao ispomoć. Izvan sezone vanjski rezervoari se skidaju i zrakoplovi mogu služiti kao obični transportni avion. Platforma već postoji, potrebno je napraviti remont i prilagodbu.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)