Južnokorejska obrambena agencija za nabave (DAPA) potpisala je ugovor sa Korea Aerospace Industries (KAI) kako bi formalizirala razvoj Korea Fighter Experimental (KFX) borbenog aviona.

DAPA je priopćila 28. prosinca da u sklopu sporazuma – vrijednog oko KRW8.7 trilijuna (USD7.4 milijardi) – KAI je ugovorio dovršetak razvoja KFX do sredine 2026. te inicijalnu proizvodnu seriju do 2028. godine.

KAI je odabran za ponuditelja programa u ožujku 2015., nakon što je sudjelovao u preliminarnom razvoju KFX tijekom nekoliko godina. DAPA je naglasila kako očekuje da razvoj / proizvodni program KFX “doprinese nacionalnom ekonomskom razvoju” kroz sudjelovanje oko 200 domaćih tvrtki, 15 sveučilišta i 10 istraživačkih agencija, uključujući Agenciju za razvoj obrane.

DAPA je također potvrdila da će tražiti “lokaliziranje” razvoja i proizvodnje osnovnih sustava za KFX zrakoplove, uključujući i AESA radar). U svojoj izjavi DAPA je također rekla kako će KFX u potpunosti zamijeniti McDonnell Douglas F-4 i Northrop F-5 borbene avione, kojih je sada u uporabi oko 160.

KAI dužnosnici ranije su rekli kako očekuju proizvodnju 250 zrakoplova za domaće potrebe te izvoz oko 350 platformi. Prodaja uključuju i onu u Indoneziji, koja je uključena u KFX program. Indonezija će platiti 20 posto razvojnih troškova, a zauzvrat će dobiti transfer tehnologije i uključenje domaće industrije u projekt.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)