Računalni tvrdi diskovi, dokumenti i drugi materijali proizvođača zrakoplova Korean Aerospace Industry zaplijenjeni su od strane državnog odvjetništva zbog istrage o korupciji, objavili su dužnosnici prošlog vikenda, prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap. Materijale su izuzeli u petak iz ureda u Seulu, te u Sacheonu istražitelji središnjeg ureda Tužilaštva u Seulu.

Istraga je usredotočena na sumnje kako je Korea Aerospace Industry napuhavao troškove pri razvoju vojnih zrakoplova i zbog toga je zaradio nepripadajuću dobit. “Izvori u tužiteljstvu navode kako je nekolicini visokih dužnosnika KAI-a, uključujući glavnog izvršnog direktora Ha Sung-yonga, zabranjeno da napuštaju zemlju do okončanja istrage”, rekli su istražitelji u Yonhapu u petak. “Očekuje se da će se dužnosnici kompanije naći na ispitivanju nakon što tužiteljstvo završi analizu zaplijenjenih materijala”.

KAI je uključen u razvoj helikoptera Surion, T-50 i FA-50 koji je kandidat za višenamjenski borbeni zrakoplov HRZ i PZO. Državni revizori u 2015. godini otkrili su da KAI stječe nezakonitu dobit u iznosu od 21 milijun dolara manipuliranjem troškova razvoja gore spomenutih letjelica. “Ne gledamo samo na određene proizvode u vezi s tvrdnjama da je KAI napuhao troškove razvoja”, izjavio je dužnosnik tužiteljstva Yonhapu pod uvjetom anonimnosti. “Ono što je važno je da je ovo pitanje povezano s načinom potrošnje novca poreznih obveznika”. Novi južnokorejski predsjednik Moon Jae-in obećao je iskorijeniti korupciju u sektoru nabave oružja.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)