Korean Aerospace Industries Ltd. (KAI) je na putu gubitka prilike da se natječe za njegov najveći ugovor vezan uz obranu uopće, vrijedan 15,1 milijardu USD. Razlog su trenutne istrage državnog odvjetništva u vezi navodnih slučajeva korupcije u tvrtki.

Na konferenciji za novinare održanoj u zgradi Nacionalnog parlamenta u Yeouidu u Seulu, sindikat KAI pozvao je u četvrtak na brzu normalizaciju svojeg poslovanja, bez obzira na istragu tužiteljstva o navodnim korupcijama vezanim za nabavu. Sindikat KAI-a zahtijeva da se novi čelnik KAI-a treba imenovati što prije kako bi se riješili problemi likvidnosti i mogućeg bankrota, a poslovanje vratilo u normalu. Također je zatražio od Vlade i predsjednika da spriječi propadanje plana za sudjelovanjem na natječaju za projekt Advanced Pilot Training (APT), mega projektu američkog ratnog zrakoplovstva za zamjenu 350 starih zrakoplova za obuku s novom generacijom zrakoplova.

KAI se udružio s američkim Lockheed Martinom kako bi dobio ugovor za APT, a koji bi bio najveći ugovor u korejskoj obrambenoj industriji ako pobijedi. KAI je unaprijedio korejske domaće zrakoplove T-50A za APT.

Međutim, plan je nedavno pogođen činjenicom da su državni tužitelji početkom prošlog mjeseca započeli istragu o korupciji u najvećoj proizvođačkoj zrakoplovnoj tvrtki u zemlji zbog niza navodnih slučajeva korupcije povezanih uz vojne nabave. Predsjednik Uprave tvrtke podnio je ostavku zbog toga, a dionice su potonule usred sve veće zabrinutosti oko upravljanja tvrtkom i poslovne perspektive.

Također, istraga tužitelja uskoro je postavila pitanja o tome hoće li KAI završiti utrku za APT projekt, jer će američko tijelo koje će odlučiti o modelu uzeti u obzir etička pitanja dobavljača pri donošenju odluke. Prema US Federal Federal Acquisition Regulation, ponuditelj ili vladin izvođač će imati ograničena prava zbog nepravilnosti koje pokazuju nedostatak njegovog poslovnog integriteta. Pitamo se da li je takvo što moguće primijeniti i u Republici Hrvatskoj zbog činjenice da se KAI natječe sa FA-50 za odabir višenamjenskog borbenog zrakoplova?

Ako istraga ne bude obustavljena na vrijeme, KAI bi se diskvalificirao iz ponude za APT projekt, upozorio je neimenovani dužnosnik iz globalne obrambene industrije.

Trenutno, KAI i Lockheed Martin natječu se protiv konzorcija Boeing-Saab i DRS Technologies u SAD-u koji su također podnijeli konačne ponude za sudjelovanje na natječaju američkog ratnog zrakoplovstva. Dobavljač će biti imenovan u prosincu.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)