UJEDINJENI NARODI, 17. prosinca 2015. (Hina) – UN i njegove agencije potpuno su podbacili u sučeljavanju s optužbama na račun međunarodnih mirovnih snaga u Srednjoafričkoj Republici prema kojima su pripadnici mirovne misije sudjelovali u seksualnom iskorištavanju djece, doznaje se u četvrtak iz izvješća neovisnog panela, javile su agencije.

Najmanje 13 francuskih vojnika, dva vojnika iz Ekvatorijalne Gvineje i troje vojnika iz Čada upletena su u navodno seksualno iskorištavanje djece u Srednjoafričkoj Republici između prosinca 2013. i lipnja 2014., stoji u izvješću UN-a koje je u javnost “procurilo” u travnju.

Tročlani panel obrušio se na UN i način na koji su matične agencije pristupile optužbama za taj strašan zločin, ustvrdivši da je službena istraga puna “ozbiljnih propusta”. Članovi nezavisnog panela također ističu da su dva visoko rangirana dužnosnika UN-a zloupotrijebila svoj položaj na način da su odlučili ništa učiniti sa spomenutim optužbama, navodi Reuters.

“Krajnji ishod je bio očiti neuspjeh ustanove da značajnije reagira na te optužbe”, ističe se u izvješću skupine troje stručnjaka kojom je predsjedala kanadska sutkinja Marie Deschamps.

“U načinu na koji su UN-ove agencije reagirale na ove optužbe utvrđeni su ozbiljni propusti”, dodaje se u tekstu.

U izvješću sa stotinjak stranica koje se s nestrpljenjem očekivalo, govori se o nepravilnostima u međunarodnoj instituciji, kako u Banguju, tako i među visokim dužnosnicima u Ženevi i u New Yorku pošto je slučaj izašao u javnost, kaže France Presse.

Posebnoj kritici je izložen bivši voditelj UN-ova izaslanstva u SAR-u (MINUSCA), Senegalac Babacar Gaye koji je u kolovozu podnio ostavku.

“Informacije o tim optužbama išle su iz ureda u ured (…) nitko nije htio preuzeti odgovornost i reagirati na te teške povrede ljudskih prava”, ističe se u izvješću.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je u lipnju imenovao stručnu skupinu, u podužem priopćenju je “uzeo na znanje opće zaključke izvješća” i obećao da će iz njih “bez otezanja” izvući pouku.

Izrazio je “iskreno žaljenje što su djecu izdali upravo oni koji su ih trebali zaštititi”.

UN koji je zbog svog postupanja u ovom slučaju bio na meti kritika, pokrenuo je istragu i donio preporuke radi prikladnijeg reagiranja na brojne slučajeve zlouporabe i spolnog zlostavljanja u svojim mirovnim misijama.