Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je 6. i 7. rujna 2017., u Tallinnu, Republika Estonija na sastanku ministara obrane Europske unije.

Ministri su u okviru dviju radnih sjednica razmotrili napredak provedbe Globalne strategije EU u području sigurnosti i obrane te aktivnosti EU u području Sahela i Roga Afrike usmjerene na stabilizaciju područja.

U zajedničkoj sjednici s ministrima vanjskih poslova EU, ministri obrane razmijenili su stajališta po pitanju provedbe Globalne strategije, pri čemu su naglasak stavili na stalnu strukturiranu suradnju (Permanent Structured Cooperation, PESCO), o čijoj uspostavi države članice EU vode intenzivne konzultacije. Cilj ovog oblika suradnje je jačanje europskih obrambenih sposobnosti, kroz niz aktivnosti i projekata koji potiču ulaganje u istraživanje te razvoj ključnih nedostajućih sposobnosti EU. Nastavno na zaključke Europskog vijeća iz lipnja 2017., te razdoblje od tri mjeseca predviđeno za definiranje provedbenog modela suradnje, ministri su se složili kako je nužno intenzivirati konzultacije s obzirom na niz otvorenih pitanja, koja su istaknuta i ovom prilikom. Osim potrebe jasnog definiranja ciljeva i prioriteta suradnje, također je potrebno razraditi upravljački i provedbeni model koji bi svim državama članicama trebao osigurati jednake mogućnosti sudjelovanja.

Govoreći o aktivnostima koje EU trenutno poduzima u svrhu postizanja razine ambicije predviđene Globalnom strategijom, ministar Krstičević rekao je kako Republika Hrvatska prepoznaje mogućnosti stalne strukturirane suradnje, ali je također svjesna kako još uvijek postoji niz nepoznanica na koje je potrebno odgovoriti prije poduzimanja daljih koraka. Ministar je naglasio kako će Hrvatska nastaviti sudjelovati u konzultacijama u vezi stalne strukturirane suradnje, pri čemu će se zalagati za model utemeljen na načelu uključivosti, jednakosti i komplementarnosti s NATO-om. Osim jačanja europskih obrambenih sposobnosti, tako uspostavljeni model suradnje omogućio bi veća ulaganja u obranu, jačanje obrambene industrije i gospodarstva općenito.

U okviru rasprave o angažmanu EU u zemljama Sahel grupe (tzv. G-5: Mauretanija, Čad, Niger, Mali i Burkina Faso) i na Rogu Afrike zaključeno je kako je nužno intenzivirati napore s obzirom na rastuću nestabilnost koja ima ozbiljne posljedice i na sigurnost Europe. Uz stabilizaciju područja, obuku i mentorstvo, ponajviše je potrebna koncentracija na učvršćivanje granica i kontrolu ilegalnih migracija. Podršku ovim ciljevima i aktivnostima potvrdili su i nazočni glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg te podtajnik za mirovne operacije UN-a Jean-Pierre LaCroix.

Tom prilikom ministar Krstičević istaknuo je važnost nastavka angažmana EU u obje regije, posebice imajući u vidu dalekosežne posljedice koje ilegalne migracije, jačanje radikalizma i organiziranog kriminala imaju na stabilnost Europe. Kad je riječ o angažmanu Hrvatske ministar je potvrdio nastavak sudjelovanja u pomorskoj operaciji EUNAVFOR Somalija Atalanta i doprinos borbi protiv piratstva i organiziranog kriminala u području Roga Afrike.

Sastavni dio sastanka bila je vježba “EU CYBRID 2017” u organizaciji estonskog predsjedništva. Vježba je simulirala sjednicu Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane te kriznu situaciju prouzročenu kibernetičkim napadom na vojne strukture EU-a. Cilj vježbe bio je jačanje svijesti o nužnosti jačanja kibernetičke obrane s obzirom na moguće dalekosežne posljedice ove vrste prijetnji na sigurnost i stabilnost Europe i njezinih građana.

Ministri obrane složili su se kako je vježba pokazala važnost suradnje država članica u borbi protiv kibernetičkih prijetnji. Ministar Krstičević pritom je naglasio važnost odgovarajućeg zakonskog okvira, razmjene informacija i iskustava, obrazovanja te ulaganja u zajednička istraživanja i projekte.

U sklopu posjeta, ministar Krstičević s izaslanstvom posjetio je NATO centar izvrsnosti za kibernetičku obranu (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence), multinacionalno i interdisciplinarno središte u Tallinnu.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)